concentratie kampen
Het meest vreselijkste van deze oorlog waren de concentratiekampen. Wat er in deze kampen is gebeurd, is maar door heel weinig mensen na te vertellen. Het is voor ons niet te geloven wat daar gebeurd is.
Er waren doorvoerkampen en vernietigingskampen. Mensen werden met treinen of per vrachtauto “aangevoerd” en wisten niet wat hun te wachten stonden.
In 1941 gingen veel Poolse joden naar de vernietigingskampen Chelmno, Belzec, Sobibor en Treblinka. Alleen al in Chelmno werden tussen december 1941 en nazomer van 1942, 360.000 joden vermoord.
Auschwitz en Birkenau zijn ook bekende concentratiekampen. Vooral vanaf mei 1942 kwamen er veel treinen aan in Auschwitz. Alle bejaarden, vrouwen met kinderen, baby’s, jonge mensen en kinderen met of zonder hun moeder, werden op het perron geselecteerd en meestal in vrachtauto’s direct afgevoerd naar de gaskamers.
Gezonde mannen en vrouwen kregen een nummer op hun onderarm getatoeëerd en werden in de barakken bij Birkenau ondergebracht.
Deze mensen, meer dan 30.000 werden dwangarbeiders en moesten heel hard werken, onder moeilijke omstandigheden want er was nauwelijks te eten.
Deze dwangarbeiders werkten o.a. in wapenfabrieken en in de kolenmijnen.
Ook in Nederland werden joden opgepakt.
Op 12 oktober 1942 werden in het hele land 13.000 joden opgepakt en naar Westerbork gebracht.
Westerbork in Drenthe was een doorvoerkamp. Alles werd hen daar afgepakt. De joden kregen te horen dat ze vandaar zouden reizen naar een werkkamp, waar ze zouden moeten helpen met de oogst. Ook werd er gezegd dat ze naar een nieuwe joodse staat zouden gaan, die voor hen werd opgericht in het oosten.
Helaas was er klopte er van deze verhalen niets. Treinen vol met mensen gingen van Westerbork rechtstreeks naar het vernietigingskamp Auschwitz.
Toch werden er in dit kamp, ondanks alle ellende, ook concerten gegeven, er was een kamporkest. Er was een ziekenhuis met 120 chirurgen, die zelf ook elk moment op transport konden worden gesteld. Er was een apotheek, kleer- en schoenmakerijen, een badhuis, een postkantoor, scholen en een speeltuin.
Binnen twee jaar werden er tussen de 1000 en 2000 joden in 93 treinen van ieder twintig wagons van Westerbork naar Auschwitz gebracht.
Van de 60.000 mensen die naar Auschwitz werden gebracht, overleefden slechts 500 mensen
Maak jouw eigen website met JouwWeb