Verzet

Om in verzet te komen tegen de bezetters (Duitsland) was veel moed nodig.
De mensen die zich wilden verzetten, werkten meestal in kleine groepen. Hoe minder mensen er namelijk van wisten, hoe beter.
Soms hadden deze verzetsgroepen contact met andere verzetsgroepen. Maar meestal niet, omdat dat te gevaarlijk was.
Van de Duitsers mochten deze verzetsgroepen niet bestaan! Ze waren onwettig, zeiden ze. De Duitsers hadden dan ook zware straffen voor verzetsstrijders die ze in handen kregen. Meestal was dat de doodstraf. Het was tijdens de oorlog moeilijk om precies te weten wat er voor nieuws was.
De kranten werden door de Duitsers gecontroleerd.
Er mochten alleen dingen in staan die gunstig waren voor de Duitsers.
Je las bijv, niet dat de Engelsen, Amerikanen of Russen bezig waren de Duitsers te verslaan. Daarom werden er door verzetsmensen kranten uitgegeven waarin teksten stonden die van de Duitsers niet mochten. Dat waren de 'illegale' kranten.
Zo vervoerden bijvoorbeeld vrouwen de kranten onder boodschappen en groenten .
Het drukken en verspreiden van die kranten was gevaarlijk werk. Er stonden zware straffen op! Behalve kranten, werd óók de radio gecontroleerd. Daarom luisterden veel mensen naar Radio Oranje: een geheime radiozender die vanuit Engeland werd uitgezonden. De Duitsers probeerden dat echter te voorkomen. Iedereen moest zijn radio inleveren. Maar een aantal mensen verstopte hun radio en luisterde stiekem.
Een kleinere groep mensen ging nóg verder in het verzet tegen de Duitsers.
Deze verzetsmensen maakten bijvoorbeeld valse 'persoonsbewijzen'.
Een persoonsbewijs was een soort paspoort dat je van de Duitsers altijd bij je moest dragen. Joden kregen bijvoorbeeld met een vals persoonsbewijs een andere naam, en konden zo laten 'zien' dat ze niet-joods waren.
Ook werden er onderduikers geholpen. Dat waren mensen die op de vlucht waren voor de Duitsers. Mensen van het verzet hielpen ook neergestorte, geallieerde piloten om hen terug naar Engeland te brengen.
Sommige verzetsmensen gebruikten geweld tegen de Duitsers. Vaak namen de Nazi's dan wraak.
De Duitsers werden vanwege het verzet steeds strenger. Zelfs het luisteren naar ‘Radio Oranje’ noemden zij verzet. Meestal werden mensen van het verzet neergeschoten. In totaal haalden 8.000 verzetsmensen het einde van de oorlog niet. Ze werden opgepakt en vermoord door de Duitsers.
Verzetsstrijders of andere burgers gaven ‘gezochte’ mensen soms dan ook onderdak of schuilruimte. Vaak was het onopvallende plek